שמן זית – 13 יתרונות בריאותיים

שמן זית – 13 יתרונות בריאותיים

שמן זית

1. שמן זית עשיר בשומנים בריאים.

שמן זית הוא שמן טבעי המופק מהזית, פרי עץ הזית. כ -14% משמן הזית הוא שומן רווי ו -11% רב בלתי רווי, כמו אומגה 6 וחומצות שומן אומגה 3.

חומצת השומן העיקרית בשמן זית היא שומן חד בלתי רווי הנקרא חומצה אולאית, המהווה 73% מסך תכולת השמן. מחקרים הראו כי חומצה אולאית מפחיתה דלקת ויש לה השפעה מיטיבה על גנים הקשורים לסרטן.

2. בשמן זית יש הרבה נוגדי חמצון.

שמן זית הוא מאוד מזין. בנוסף לחומצות שומן מועילות, הוא מכיל ויטמינים E ו- K. הוא מכיל גם נוגדי חמצון חזקים.

נוגדי חמצון אלה עשויים להפחית את הסיכון למחלות כרוניות. זה גם עוזר להילחם בדלקת ומגן על כולסטרול בדם מפני חמצון.

3. לשמן זית תכונות אנטי דלקתיות חזקות.

ידוע כי דלקת כרונית היא גורם עיקרי למחלות כמו סרטן, מחלות לב, תסמונת מטבולית, סוכרת מסוג 2, אלצהיימר, דלקת פרקים ואף השמנת יתר.

מחקרים הראו כי חומצה אולאית, חומצת השומן העיקרית בשמן זית, יכולה להוריד רמות של סמנים דלקתיים חשובים כמו חלבון C-reactive (CRP).

מחקר אחר מצא כי נוגדי החמצון בשמן הזית יכולים לדכא כמה גנים וחלבונים הגורמים לדלקת.

4. שמן זית מסייע במניעת שבץ מוחי.

שבץ מוחי נגרם על ידי חסימה של זרימת הדם למוח עקב קריש דם או דימום. במדינות מפותחות גדולות, שבץ מוחי הוא גורם המוות השני בשכיחותו לאחר מחלות לב.

מחקר גדול שנערך על 841,000 איש מצא כי שמן זית הוא מקור לשומנים חד בלתי רוויים אשר נקשרו לסיכון מופחת לשבץ מוחי ומחלות לב.

במחקר אחר שנערך על 140,000 משתתפים, אלו שצרכו שמן זית היו בסיכון נמוך יותר לשבץ מוחי מאשר אלו שלא.

5. שמן זית מסייע בשיפור בריאות הלב.

שמן זית מכיל שומן חד בלתי רווי הנקרא חומצה אולאית, אשר נקשר למניעת מחלות לב כמו טרשת עורקים, התקף לב, הצטברות פלאק ושבץ מוחי.

חומצה אולאית הוכחה כמורידה את לחץ הדם, אחד מגורמי הסיכון למחלות לב ולמוות מוקדם. מחקרי תצפית שנערכו לפני עשרות שנים הראו כי מדינות הים התיכון נוטות פחות למחלות לב.

לאחר שערכו מחקר מקיף על הדיאטה הים תיכונית, הם גילו ששמן זית הוא אחד המרכיבים המרכזיים בתזונה זו.

אחד היתרונות האחרים של שמן זית הוא שהוא מוריד דלקת ומגן על כולסטרול LDL רע מפני חמצון. זה משפר את רירית כלי הדם ועשוי לסייע במניעת קרישת דם יתר.

לכן, לבריאות הלב, מומלץ להכניס לתזונה הרבה שמן זית.

6. שמן זית מסייע במניעת אלצהיימר.

מחלת אלצהיימר היא המחלה הנוירו-ניוונית הנפוצה ביותר בעולם. אחת התכונות העיקריות היא הצטברות של לוחות בטא עמילואידים בתוך תאי המוח.

מחקרים בחולדות הראו כי חומרים בשמן זית מסייעים במניעת הצטברות פלאק זה. עם זאת, זה עדיין מחקר קטן, ולכן יש צורך במחקר נוסף על ההשפעות של שמן זית על אלצהיימר.

7. שמן זית עשוי להפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2.

הוכח כי שמן זית מונע סוכרת מסוג 2. מספר מחקרים הראו כי לשמן זית יש השפעה מיטיבה על רמת הסוכר בדם ורגישות לאינסולין.

בניסוי קליני ב -418 אנשים בריאים, תזונה ים תיכונית עם שמן זית הפחיתה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 ביותר מ -40%.

8. לנוגדי החמצון בשמן הזית יש תכונות אנטי סרטניות.

סרטן היא אחת המחלות האיומות ביותר המאיימות על בריאותנו. יש חוקרים שאומרים כי לאנשים במדינות הים התיכון יש סיכון נמוך יותר לחלק ממחלות הסרטן, ושמן זית הוא הבסיס.

אחד היתרונות הבריאותיים של שמן זית הוא שיש לו תכונות נוגדות חמצון. נוגדי חמצון יכולים להפחית נזקים חמצוניים מרדיקלים חופשיים, הנחשבים כגורם מרכזי לסרטן.

9. שמן זית מסייע לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית.

דלקת מפרקים שגרונית היא מחלה המאופיינת במפרקים כואבים. הסיבה המדויקת אינה ידועה, אך היא כוללת את מערכת החיסון שתוקפת תאים תקינים.

הוכח כי שמן זית משפר סמנים של דלקת ומפחית מתח חמצוני בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית. לשמן זית השפעה מיטיבה יותר כאשר משתמשים בו עם שמן דגים, המהווה מקור לחומצות שומן אומגה 3 אנטי דלקתיות.

במחקר אחד דווח כי שמן זית ושמן דגים משפרים כאבי מפרקים אצל אנשים עם דלקת מפרקים שגרונית.

10. לשמן זית תכונות אנטיבקטריאליות.

אחד היתרונות של שמן זית הוא שהוא מכיל חומרים מזינים רבים העלולים לעכב או להרוג חיידקים מזיקים. אחד מהם הוא הליקובקטר פילורי, שחי בקיבה ועלול לגרום לכיבים בקיבה ולסרטן הקיבה.

מחקר אחד מצא כי צריכת 30 גרם של שמן זית מדי יום יכולה לחסל זיהום בהליקובקטר פילורי אצל 10-40% מהאנשים תוך שבועיים.

11. שמן זית תומך בבריאות העצם.

הפוליפנולים בשמן זית יכולים לשפר את צפיפות העצם על ידי הפחתת ניוון. התזונה הים תיכונית נקשרה גם לסיכון נמוך יותר לשברים בקרב מבוגרים.

12. שמן זית מסייע לראייה.

אחד היתרונות של שמן זית הוא שהוא מיטיב עם בריאות העין. תכונות אלו נובעות מהתכולה הגבוהה של ויטמין A ונוגדי חמצון בזיתים. נוגד חמצון קרוטנואיד זה עשוי לסייע בשימור בריאותו של עצב הראייה על ידי הפחתת ניוון מקולרי הקשור לגיל ומעכב היווצרות קטרקט. שמן זית עשיר גם בחומרים מזינים של ויטמין E.

13. שמן זית טוב לעיכול.

שמן זית עשיר בסיבים תזונתיים. זהו מרכיב חשוב בבריאות המעי והעיכול. צריכת כמות מספקת של סיבים תזונתיים יכולה לסייע במניעת עצירות.

תופעות לוואי / אמצעי זהירות של שמן זית

אנשים עם אלרגיה לצמחים הקשורים לזיתים ועלי זית עלולים לפתח תסמיני אלרגיה. כמו כן, אם הינך בהריון או מניקה, עליך להיזהר מכיוון שעדיין חסרים מחקרי בטיחות.

מכיוון שלשמן זית יש יכולת להוריד את רמת הסוכר בדם ולחץ הדם, יש לנקוט בזהירות בקרב הנוטלים תרופות הקשורות אליו. הקפד להתייעץ עם הרופא שלך.

צריכת יותר מדי שמן זית עלולה לחסום את כיס המרה או לגרום לאבני מרה. הכבד שלנו מייצר מרה המצטברת בתוך כיס המרה. עם זאת, כאשר גופנו מחזיק עודפי שומן, המרה המאוחסנת הזו מתחילה להפריש ולהתחלב. בסופו של דבר, כיס המרה נסתם או שאבני מרה מתפתחות בגוף.

צריכה מוגזמת של שמן זית עלולה לגרום לבעיות במערכת העיכול כמו שלשולים. כולנו יודעים שלשמן זית יש תכונות משלשלות חזקות. עם זאת, צריכת כמויות גדולות של שמן זית יכולה להפוך אותו לעיכול לחלוטין. כתוצאה מכך עלול להופיע שלשול כלשהו.

שמן זית עשיר בשומנים טובים, אך עתיר קלוריות. צריכת יתר של שמן זית עלולה להפר את האיזון התזונתי, ולכן יש לצרוך אותו במתינות עם מזונות אחרים.

מאמר זה עוסק בשמן זית. הוא עשוי להיות שונה במקצת מהזית עצמו. מדובר בשמן זית, לכן אנא קראו אותו בעיון בכדי למנוע אי הבנה.

Show Buttons
Hide Buttons